Benešov a výroba perníku

První obchod s perníkem otevřel v roce 1802 Ignaz Sänger. Položil tak základ pro pozdější značku „Bensner Lebkuchen Erzeugung“ (výroba benešovského perníku). Sirup, který se k výrobě benešovského perníku používal, se musel objednávat až v Laibachu v Krajině (Ljubjana - Slovinsko). Pro říjnovou výrobu musel být sirup objednán již v lednu. Největší a nejznámější perníkářství patřilo panu Hegenbarthovi pod kostelem čp. 71. Bylo založeno v roce 1835. V roce 1875 jej převzal jeho syn Johann a od roku 1908 vnuk Franz Hegenbart. Dalšími výrobci perníku byli: Adolf von Werner v ČSLA 120, Anton Baier v ČSLA 122, Lühne Anton v Krátké čp. 194, Lukas Hegenbarth v Palackého čp. 63 a Joachim Hegenbarth v Palackého 64. Bohatá sbírka perníkářských forem bývala vystavena v benešovském muzeu, což nebyl ve městě perníkářů žádný div. Zbylé formy sloužily po válce coby topivo.

Nejvýznamnější pekařství č. p. 71

Forma na perník z benešovského muzea

Share on Google Plus

About Vladimír Šefl

Nalezli jste na půdě, ve sklepě, v jeskyni, či kdekoliv jinde staré noviny, knihy, fotografie a podobné artefakty takzvaně "po Němcích"? Ještě než se rozhodnete je spálit či vyhodit do popelnice, neváhejte mě kontaktovat. Třeba se díky tomu zachrání nějaký hezký a neznámý příběh :). email: Sefl@historiebnpl.cz
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentářů:

Okomentovat